ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

ΒΙΟΨΙΑ ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕΝΗ ΜΕ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ

ΜΥΘΟΙ & ΑΛΗΘΕΙΕΣ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Συμπεριφορά Πρόληψης καρκίνου μαστουΗ πρόληψη (που αφορά την υιοθέτηση μιας καθημερινής συμπεριφοράς, σε συνδυασμό με την αυτοεξέταση και τον ετήσιο τακτικό διαγνωστικό και κλινικό έλεγχο) θωρακίζει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο κάθε γυναίκα απέναντι στον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού.

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ακόμα και σε γυναίκες υψηλού κινδύνου.

Τα παρακάτω έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου.

Αλκοόλ
Όσο περισσότερο αλκοόλ πίνετε τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Εάν επιλέγετε να καταναλώνετε αλκοόλ –συμπεριλαμβανομένης της μπύρας, του κρασιού ή του λικέρ- περιορίστε την κατανάλωση σε ένα ποτό ημερησίως.

Κάπνισμα
Συσσωρευμένα στοιχεία δείχνουν μία σχέση μεταξύ του καπνίσματος και του κίνδυνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ιδιαίτερα σε γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση.

Έλεγχος Βάρους
Στους υπέρβαρους και παχύσαρκους ανθρώπους, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν η παχυσαρκία εμφανίστηκε αργότερα στη ζωή τους και συγκεκριμένα μετά την εμμηνόπαυση.

Σωματική Δραστηριότητα
Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, που με τη σειρά του θα βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού.
Για τους υγιείς ενήλικες συστήνεται τουλάχιστον 150 λεπτά τη βδομάδα μέτριας αερόβιας άσκησης ή 75 λεπτά έντονης αερόβιας άσκησης σε εβδομαδιαία βάση, καθώς και ασκήσεις ενδυνάμωσης τουλάχιστον δύο φορές τη βδομάδα.

Θηλασμός
Ο θηλασμός μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού.
Όσο περισσότερο θηλάζει μία γυναίκα, τόσο μεγαλύτερη είναι η προστατευτική του επίδραση.

Ορμονοθεραπεία
Ο συνδυασμός ορμονικής θεραπείας για περισσότερα από τρία με πέντε χρόνια μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Εάν παίρνετε θεραπεία με ορμόνες για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, ρωτήστε τον γιατρό σας ποιες άλλες επιλογές έχετε.
Μπορεί να είστε σε θέση να διαχειριστείτε τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης με μη ορμονικές θεραπείες, όπως η σωματική δραστηριότητα.
Αν αποφασίσετε ότι τα οφέλη από τη βραχυχρόνια ορμονοθεραπεία υπερτερούν των κινδύνων, χρησιμοποιήστε τη μικρότερη δυνατή δόση.

Αποφύγετε την έκθεση σε ακτινοβολία και σε περιβαλλοντική ρύπανση
Μέθοδοι ιατρικής απεικόνισης όπως η αξονική τομογραφία χρησιμοποιούν υψηλές δόσεις ακτινοβολίας οι οποίες έχουν συνδεθεί με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Προβείτε σε τέτοιου είδους εξετάσεις μόνο εάν είναι απολύτως απαραίτητο.
Παρόλο που απαιτούνται περισσότερες μελέτες, κάποιες έρευνες δείχνουν μία σχέση μεταξύ του καρκίνου του μαστού και της έκθεσης σε χημικές ουσίες που βρέθηκαν σε ορισμένους χώρους εργασίας. Τέτοιες ουσίες είναι οι αναθυμιάσεις βενζίνης και καυσαέρια οχημάτων.

Πέρα από όλα τα παραπάνω, υπάρχουν και κάποιοι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού, που δεν μπορούν να αποφθεχθούν.

Τέτοιοι παράγοντες είναι

H κληρονομικότητα
Το 5%-10% των περιστατικών καρκίνου του μαστού, είναι αποτέλεσμα μεταλλάξεων που μας κληροδοτήσαν οι γονείς μας.

Το οικογενειακό Ιστορικό
Μελέτες έχουν αποδείξει, ότι η ύπαρξη ενός συγγενή πρώτου βαθμού με καρκίνο του μαστού, αυξάνει σημαντικά στις γυναίκες τον κίνδυνο να εμφανίσουν και οι ίδιες κάποια στιγμή της ζωής τους καρκίνο μαστού.

Ο προληπτικός έλεγχος που συστήνετε (sceening test) αφορά γυναίκες γύρω στα 40 και περιλαμβάνει ετήσιο μαστογραφικό έλεγχο και κλινική εξέταση τα οποία μπορούν να εμπλουτιστούν με υπερηχογραφικό έλεγχο και μαγνητική μαστού αναλόγως τα ευρήματα, το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό και την άποψη του ειδικού ιατρού, που διενεργεί την κλινική εξέταση.

Ο συστηματικός προληπτικός έλεγχος αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο για τη διάγνωση της νόσου στις αρχόμενες μορφές της.
Στις περιπτώσεις αυτές η νόσος αντιμετωπίζεται με επιτυχία, έχει υψηλότατα ποσοστά ίασης, απαιτεί μικρές χειρουργικές παρεμβάσεις και διασφαλίζει την υγεία μας με ελάχιστη σωματική, ψυχολογική και οικονομική επιβάρυνση.

Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το γεγονός της γυναικείας φύσης και του βεβαρημένου οικογενειακού ιστορικού, αλλά ο συστηματικός προληπτικός έλεγχος αποτελεί το μοναδικό μας αξιόπιστο όπλο στην αντιμετώπιση της νόσου με τις καλύτερες δυνατές προοπτικές.
Πέντε κλειδιά για έναν υγιεινό τρόπο ζωής ενάντια στον κίνδυνο για τη εμφάνιση καρκίνου

» Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με ω3 λιπαρά οξέα (ψάρια, λιναρόσπορος, καρύδια

» Προτιμήστε το ελαιόλαδο

Σύγχρονα, επιστημονικώς τεκμηριωμένα στοιχεία ανάγουν το ελαιόλαδο σε ασπίδα προστασίας έναντι του καρκίνου του μαστού.

» Καταναλώστε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά, που συμβάλλει θετικά στη γενικότερη υγεία σας και μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού
1 μερίδα φρούτου = 1 μέτριο φρούτο ή 3/4 ποτηριού χυμός φρούτου,
1 μερίδα λαχανικών = 1 ατομικό μπολ σαλάτα με λαχανικά.

» Διατηρείστε το σωματικό σας βάρος μέσα σε φυσιολογικά όρια
Ο στόχος για το σωματικό σας βάρος πρέπει να επικεντρώνεται σε δύο σημεία: Διακύμανση Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) από 18,5 έως 25 (ΔΜΣ = βάρος σε κιλά / ύψος σε μέτρα στο τετράγωνο).
Περιφέρεια μέσης < 80 εκατοστά για τις γυναίκες και < 94 εκατοστά για τους άνδρες.

» Ασκηθείτε συστηματικά
Για ραντεβού συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα.
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα απαιτούμενα πεδία.
captcha
Reload
Με την υποβολή αυτής της φόρμας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.