Γλυκά: Μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού;

Γλυκά: Μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού; Μελέτες που έχουν διεξαχθεί κατά το παρελθόν, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η δυτικού τύπου διατροφή ευνοεί την εμφάνιση καρκίνου.
 
Τέτοια διατροφή είναι αυτή που περιλαμβάνει πολλούς υδατάνθρακες, στους οποίους ανήκουν μεταξύ άλλων το ψωμί, το ρύζι, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά και τα φρούτα.
 
Οι επιστήμονες από το φημισμένο Κέντρο Καρκίνου MD Anderson στο Τέξας, προειδοποιούν τώρα ότι οι γυναίκες που τρώνε πολλά γλυκά μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού.
 
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι αυτό οφείλεται στο ότι τα γλυκαντικά συστατικά της ζάχαρης επηρεάζουν έναν συγκεκριμένο ενζυμικό μηχανισμό, ο οποίος μάλιστα ευνοεί και την μετάσταση του καρκίνου στους πνεύμονες.
 
Το εύρημα αυτό «αντικρούει την πεποίθηση πολλών ανθρώπων ότι δεν έχει σημασία τι τρώει κανείς μετά τη διάγνωση του καρκίνου», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Λορέντζο Κοέν, καθηγητής Παρηγορητικής Ιατρικής & Αποκατάστασης στο Πανεπιστήμιο του Τέξας όπου υπάγεται το MD Anderson.
 
«Τα στοιχεία μας, παρότι προέρχονται από έρευνα σε ζώα και είναι προκαταρκτικά, δείχνουν ότι έχει μεγάλη σημασία η διατροφή μετά την ανάπτυξη του καρκίνου».
 
Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Cancer Research», από τα συστατικά της ζάχαρης εκείνο που αυξάνει περισσότερο τον κίνδυνο καρκίνου είναι η φρουκτόζη (σ.σ. η ζάχαρη είναι ένας δισακχαρίτης που λέγεται σακχαρόζη ή σουκρόζη και έχει ως συστατικά την φρουκτόζη και την γλυκόζη).
 
Όπως έγραψαν οι ερευνητές, μελέτησαν τέσσερις ομάδες ποντικιών, τα οποία είχαν τροποποιήσει γενετικά ώστε να είναι επιρρεπή στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Επί έξι μήνες τα ποντίκια ακολουθούσαν ένα από τέσσερα διαιτολόγια με διαφορετική σύνθεση σε μη-ζαχαρούχους υδατάνθρακες, σουκρόζη και φρουκτόζη.
 
Όσο περισσότερη σουκρόζη περιείχε ένα διαιτολόγιο, τόσο περισσότερα ποντίκια της ομάδας που το ακολουθούσαν εκδήλωναν καρκίνο του μαστού, ενώ όσο περισσότερη φρουκτόζη περιείχε, τόσο αυξάνονταν οι μεταστάσεις. Στην πραγματικότητα, από τα ποντίκια που δεν έτρωγαν ζάχαρη αλλά άλλους υδατάνθρακες, το 30% εκδήλωσαν καρκίνο του μαστού, ενώ απ’ όσα έτρωγαν ζάχαρη εκδήλωσε καρκίνο το 50-58% αναλόγως με το συστατικό της που κατανάλωνε.
 
Ο περαιτέρω έλεγχος των ποντικιών έδειξε πως αυτό οφειλόταν στο ότι η ζάχαρη προκαλούσε αυξημένη έκφραση ενός ενζύμου που λέγεται 12-λιποξυγενάση και παίζει ρόλο στη χρόνια φλεγμονή.
πηγή:onmed.gr