Έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού από ηλικία 25 ετών
Τι είναι το TEST PAP ΜΑΣΤΟΥ;

Ο Γεώργιος Παπανικολάου, Έλληνας ιατρός και εφευρέτης του τεστ Παπ τραχήλου, ήταν ο πρώτος από το 1958, ο οποίος επεσήμανε ότι η κυτταρολογική εξέταση εκκριμάτων της θηλής, είναι ικανή να συμβάλλει στη διάγνωση παθήσεων του μαστού, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου.

Καρκίνος του μαστού - Απλοί τρόποι μείωσης του κινδύνουΑπλoί τρόποι μείωσης του κινδύνου νόσησης

  • Χάστε τα επιπλέον κιλά, αυξήστε τη φυσική δραστηριότητα και μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ.
  • Προσέξτε στη χρήση ορμονών, αντισυλληπτικών και μην αποφεύγετε τον θηλασμό.
  • Και το πιο σημαντικό... κάντε κάθε χρόνο προληπτικό έλεγχο, δηλαδή κλινική εξέταση με ψηφιακή μαστογραφία και υπέρηχο μαστού.
  • Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός διηθητικός καρκίνος στις γυναίκες.
  • Αποτελεί το 16% των καρκίνων που προσβάλλουν τις γυναίκες και το 18% των θανάτων από καρκίνο οφείλονται στον καρκίνο του μαστού.
  • Τα ποσοστά του είναι μεγαλύτερα στις ανεπτυγμένες σε σχέση με τις υπό ανάπτυξη χώρες.
  • Μία στις οκτώ γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της ζωής της σύμφωνα με τις τελευταίες στατιστικές.

Ο καρκίνος του μαστού στην ουσία τουΟ καρκίνος του μαστού είναι ένα είδος καρκίνου που αναπτύσσεται από τα κύτταρα του μαστού.

Συνήθως ξεκινάει από τα κύτταρα των γαλακτοφόρων πόρων και από εκεί δυστυχώς μπορεί να εξαπλωθεί σε διάφορα σημεία του σώματος.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός διηθητικός καρκίνος στις γυναίκες.

Μασταλγία (Πόνος στο Μαστό)Υπάρχουν πάρα πολλά αίτια που μπορούν να προκαλέσουν μασταλγία.

Για παράδειγμα οι ορμονικές διαταραχές κατά την διάρκεια του κύκλου της περιόδου και της κύησης, συχνά προκαλούν διάταση και ενόχληση στους μαστούς.

Κάποια μορφή πρηξίματος και ευαισθησίας λίγο πριν την περίοδο θεωρείται φυσιολογική.

Βιοψία του Λεμφαδένα ΦρουρούΟ χειρουργικός έλεγχος της μασχάλης αποτελεί απαραίτητη ιατρική πράξη της χειρουργικής αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού. Με τον τρόπο αυτό διαπιστώνουμε αν υπάρχει διασπορά της νόσου στους λεμφαδένες της μασχάλης.

Η πληροφορία αυτή είναι πολύ σημαντική για την σταδιοποίηση της ασθένειας, για την αξιολόγηση της πρόγνωσης και για την επιλογή της απαραίτητης μετεγχειρητικής συστηματικής θεραπείας.

Ογκοπλαστική χειρουργική και καρκίνος του μαστούΕίναι γνωστό ότι ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη κακοήθεια στις γυναίκες των Δυτικών χωρών. Επίσης, είναι γεγονός ότι η εντατικοποίηση προγραμμάτων ελέγχου των
γυναικών και η έγκαιρη διάγνωση έχουν βοηθήσει στην εύρεση του καρκίνου συνήθως σε πιο πρώιμο στάδιο.
 
Συνεπώς, σε πολλές περιπτώσεις (70%) η διατήρηση του μαστού είναι εφικτή. Η κλασική ογκεκτομή στο 1/3 των γυναικών οδηγεί σε ένα κακό αισθητικό αποτέλεσμα είτε λόγω μεγέθους του όγκου, ή λόγω της ανατομικής του θέσης.

Αποκατάσταση μαστού με αυτόλογους ιστούς κοιλίας (DIEP Flap) χωρίς ενθέματα σιλικόνηςΗ απώλεια του μαστού μετά από μαστεκτομή επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία της γυναίκας. Άγχος, κατάθλιψη, απώλεια σεξουαλικού ενδιαφέροντος, μείωση της γυναικίας αυτοεκτίμησης είναι συνήθη επακόλουθα μετά από επέμβαση μαστεκτομής.
 
Αρκετές μελέτες έχουν καταδείξει ότι η αποκατάσταση του μαστού μετά από μαστεκτομή επιδρά θετικά στην ψυχολογία των γυναικών και βελτιώνει την ποιότητα ζώης τους. Για το λόγο αυτό στα περισσότερα κέντρα του εξωτερικού επικρατεί η τάση μαζί με τη μαστεκτομή να διενεργείται και η αποκατάσταση, έτσι ώστε η γυναίκα να μη βιώνει την απώλεια του μαστού.

Παρόλα αυτά η αποκατάσταση του μαστού μπορεί να γίνει μήνες ή χρόνια μετά τη μαστεκτομή με πολύ καλά αποτελέσματα και χωρίς να επηρεάζει την πορεία της νόσου.

Προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού και κάθε πότε πρέπει να γίνεται.Όλες οι γυναίκες άνω των 40 ετών, πρέπει να κάνουν μαστογραφία κάθε χρόνο  


Η νέα οδηγία της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (ACS), η οποία δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην επιθεώρηση Journal of the American Medical Association, προκάλεσε ενός βαθμού αναστάτωση στις γυναίκες, αλλά και στο σύνολο της ιατρικής κοινότητας που εργάζεται στoν τομέα της πρόληψης του μαστού.

Το Στην πλειοψηφία των εμφανίσεων καρκίνου του μαστού, είναι οι ίδιες οι γυναίκες που αντιλαμβάνονται ότι κάτι μη φυσιολογικό έχει παρουσιαστεί στο μαστό τους.

Αν και η αυτοεξέταση (η τακτική μηνιαία επισκόπηση και ψηλάφηση των μαστών από την ίδια τη γυναίκα) δε φαίνεται να συμβάλλει στη μείωση της θνησιμότητας, συνιστάται να πραγματοποιείται στο πλαίσιο της επαγρύπνησης των γυναικών.